Kontakt
Alle forespørgsler er velkomne
Mange har spurgt mig, hvor deres lille hvalp helst skal sove, når de lige får den med hjem.
I starten har hvalpen brug for tryghed, så jeg vil foreslå, at du sover sammen med hvalpen. Gerne på en madras ved siden af dens kurv, indtil den har vænnet sig til omgivelserne og familien. Gradvist kan du rykke madrassen længere væk fra kurven, selv om hunden måske kommer hen og lægger sig tæt på dig. Det kan tage alt fra nogle få nætter til en måned, hvor du sover på den måde, men det betaler sig på den lange bane at have en tryg hund.
Du kan også vælge at tage kurven ind i soveværelset, som jeg nok ville foretrække, så hvalpen kan ligge tæt på din seng. Efter lidt tid kan du så rykke kurven længere væk.
Hvis du har soveværelset på førstesalen, bliver du nødt til at passe lidt ekstra på hvalpen, for sådan en lille størrelse har ikke godt af at gå på trapper. Hvis planen er, at hunden med tiden skal sove selv nedenfor trappen, så kan det være en fordel at bruge løsningen med en madras ved kurven i starten.
Førhen sagde man, at hunden ikke skulle op i sofaen eller i sengen, for den skulle vide, at du som ejer var dens herre, men det har altså ikke noget på sig. Hvis du tydeligt viser din hund, at du sætter reglerne, og du gerne vil have din hund i sengen eller sofaen, så er der ingen problemer i det. Du kan eventuelt have et tæppe, en pude eller en kurv, som kan være hundens plads, men så skal du blot være konsekvent med at løfte den derhen, hvis den rejser sig og vil lægge sig et andet sted.
Når jeg personligt ikke bryder mig om, at hunden sover i sengen, handler det mere om hygiejne og om risikoen for at få tæger fra hunden.
Når den skal ud af nifle
Som Shu-bi-dua engang sang, skal en hund med fire poter ud at nifle. Og det skal den mange gange i døgnet. Men hvordan får du vænnet din hvalp til at besørge udenfor?
Som udgangspunkt vil jeg foreslå, at når hvalpen har spist, drukket, sovet eller leget, så tilbyd den at komme udenfor. Når den så tisser udenfor, fortjener den ros, men ikke for meget og for overgearet. Ros den i et almindeligt stemmeleje og giv den evt. en godbid, når den er helt færdig med at besørge.
Hvis hvalpen besørger indenfor, skal du ikke skælde den ud, for det vil svare til at skælde en baby ud for at tisse i sin ble. Hvalpen gør det, der er naturligt for den, og den forstår ikke, at du bliver vred over at skulle tørre op. Vær glad for, at du har en hvalp, og ros den i stedet, når den besørger udenfor. Med tiden vil den finde ud af, at det giver positiv respons at besørger udenfor.
Udfordringen kommer, når hunden skal være alene hjemme. Her er der mange, der lægger aviser, hvor hunden må tisse, og hvis man bruger den taktik, skal man huske at lægge færre og færre aviser med tiden, så den holder sig der. Og når man kommer hjem, kan man lægge avisen udenfor, så hunden vænner sig til, at det er derude det foregår.
Du kan komme ud for, at du går udenfor med din hvalp i rigtig lang tid uden at den har besørget, og lige i det øjeblik, I kommer indenfor, så besørger den på gulvet. Det er frustrerende, men nogen taler om, at det kan ligge i generne, fordi hvalpe i naturen helst ikke skal sprede duftmærker uden for hulen, da det kan tiltrække rovdyr.
Nogle hvalpe lærer ret hurtigt at besørge udenfor, men forvent, at der kan gå op til 9 måneder, inden din hund er helt renlig.
Hvor langt må hvalpen gå?
Når vi taler aktivering afhænger det meget af hunderace. De små hunde bliver hurtigere udviklet, så de kan ret tidligt tåle at gå en god tur, mens de store racer udvikler sig langsommere og skal ikke gå for langt i starten. En tommelfingerregel siger 15 minutter, tre gange dagligt for hvalpe i deres første halve års levetid. Derefter trapper du langsomt op til 1 time om dagen, når den er et år, og en fuldvoksen hund skal have mindst ca. 2 timers motion om dagen.
Du kan godt træne den op til mere, men så skal du også være indstillet på at fortsætte med en højere træningsmængde.
Når vi taler motion, er det ganske almindelige gåture, så længe den udvikler sig. Det er ikke en god ide at cykle eller løbe med din hvalp. Det må vente til den er fuldvoksen. Når hunden kan tåle lidt mere motion, vil det også være bedste at supplere gåturene med fri leg, med at lave sjov i haven eller med en tur i hundeskoven.
Få flere tips på et af mine foredrag om hvalpetræning – eller på et hvalpehold.
Se de aktuelle muligheder her: https://www.gracehidalgo.dk/booking-hundetraening/
Alle forespørgsler er velkomne